نقشه راه فارکس: برای شروع به کار در فارکس چه آموزش‌هایی ببینیم؟

اگر قرار باشد فارکس را آموزش ببینید بهتر از قبل از شروع یک نگاه کلی به مسیر یادگیری‌ای که در پیش دارید بی‌اندازید. ما در این مقاله آموزشی قصد داریم تا مراحل آموزش فارکس از سطح مبتدی تا حرفه‌ای را به شما نشان دهیم.

خانه » نقشه راه فارکس: برای شروع به کار در فارکس چه آموزش‌هایی ببینیم؟
آموزش فارکس
نقشه راه فارکس: برای شروع به کار در فارکس چه آموزش‌هایی ببینیم؟

اگر می‌خواهید به یک تریدر حرفه‌ای در بازار فارکس تبدیل شوید مسلما باید مسیری را طی کرده و یک نقشه راه داشته باشید. همانطور که می‌دانید قیمت‌ دارایی‌ها در این بازار به طور مداوم در حال نوسان بوده و ارزش دارایی شما می‌تواند در کسری از ثانیه صفر شده یا چندین برابر شود! تقریبا هیچکس به دنبال قسمت بد ماجرا نیست و می‌خواهد به درآمدهای میلیون دلاری برسد، اما قطعا این اتفاق بدون یادگیری و آموزش‌های مداوم امکان‌پذیر نیست! از همین‌رو ما در این مقاله قصد داریم نقطه شروع یادگیری فارکس و چگونگی حضوری مستمر و البته موفقیت‌آمیز را شرح دهیم. پس با ما همراه باشید. 

فارکس چیست؟

فارکس مخفف کلمه Foreign Exchange یعنی تبادل ارزها است. در این بازارها همانطور که می‌دانید افراد حقیقی و شرکت‌های حقوقی می‌توانند به مبادله ارزهای مختلف با یکدیگر بپردازند. به عنوان مثال؛ یک شرکت می‌تواند برای خرید یک محصول یا حتی مواد اولیه مورد نیاز خود به سراغ مبادله در بازار معاملاتی فارکس برود یا حتی یک سرمایه‌گذار از نوسانات قیمت ارزها کسب سود کند! 

اما مراحل شروع این پروسه و فرآیند به چه صورت است؟ در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد.

آشنایی با اصول و مفاهیم پایه فارکس 

در ابتدایی‌ترین نقطه شروع فعالیت در فارکس باید اصول و مفاهیم پایه آن را بشناسید. این مفاهیم و اصولی که اساس ترید و نحوه انتخاب استراتژی ترید را شکل می‌دهند، به شرح زیر است:

  • جفت ارزها

در فارس، معمولا ارزها به صورت جفت معامله می‌شوند. درواقع هر جفت ارز یک ارز پایه و یک ارز مقابل را شامل می‌شوند. اجازه دهید به شکلی ساده‌تر و با شرح یک مثال توضیح دهیم؛ در جفت ارز EUR/USD، یورو ارز پایه و دلار آمریکا ارز مقابل است و شما در یک معامله می‌توانید یورو را به ازای دلار (یا برعکس) مبادله کنید. 

  • نرخ ارز

نرخ ارز همانطور که از اسمش پیداست، قیمت ارز را می‌گویند که به طور مداوم در حال تغییر بوده و از عوامل مختلفی تاثیر می‌پذیرد. از جمله می‌توان به عرضه و تقاضا، اخبارهای سیاست، اتفاقات جهان، شرایط اقتصادی و غیره اشاره کرد. 

  • اسپرد 

تفاوت میان قیمت پیشنهادی (bid) و قیمت درخواستی خریدار (ask) را در یک جفت ارز، اسپرد می‌گویند. معمولا اسپردها اصلی‌ترین منبع درآمدی برای بروکرها و کارگزاران فارکس به حساب می‌آید. 

  • لوریج

خب قطعا معامله‌گران برای فعالیت در این بازار به ابزارهای خاصی احتیاج دارند که لوریج یکی از آنهاست. لوریج شرایطی را فراهم می‌اورد تا معامله‌گران با اندک سرمایه‌ اولیه‌ای که در اختیار دارند، بتوانند معاملات بزرگ‌تر با سود بیشتر را انجام دهند. به عبارت ساده‌تر؛ لوریج در تلاش برای بالا بردن سود معامله است. هر چند که نباید ریسک‌های موجود در آن را نادیده گرفت!

  • پیپ 

پیپ (pip) کوچک‌ترین واحد تغییر در نرخ ارز است و مقدار آن قطعا برای هر جفت ارز متفاوت است. 

  • پلتفرم معاملاتی

برای فعالیت در بازار فارکس باید از نرم‌افزارهای خاصی استفاده کنید. در حال حاضر متاتریدر 4 و متاتریدر 5 و همچنین سی تریدر(cTrader) جزء پرطرفدارترین پلتفرم‌های معاملاتی هستند و با ارائه امکانات مختلف شرایطی را فراهم آورده‌اند تا کاربران به بهترین شکل به معامله جفت‌ ارزهای مدنظرشان بپردازند. 

  • مدیریت سرمایه 

مدیریت سرمایه یکی از مهم‌ترین اصولی‌ست که توصیه می‌شود قبل از شروع فعالیت در بازار فارکس بیاموزید. زیرا به شما در حفظ و حتی افزایش سرمایه‌تان کمک خواهد کرد. 

فراموش نکنید یادگیری اصول و مفاهیم پایه فارکس بیشتر از آن چیزی که فکرش را می‌کنید در موفقیت شما نقش دارند. 

یادگیری مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال 

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) تکنیکی‌ست که از آن در راستای پیش‌بینی رفتار نمودارها با استفاده از اطلاعاتی که در گذشته از خود به جای گذاشته‌اند، استفاده می‌کنند. به عبارت ساده‌تر؛ تحلیل تکنیکال بر نمودارهای یک بازار و البته داده‌ها تمرکز دارد، روند قیمتی آنها را شناسایی کرده و اطلاعاتی قابل اطمینان را ارائه می‌دهد. همین مسئله کافیست تا معامله‌گران با آسودگی خیال بیشتری به سود برسند. این روش جزء متداول‌ترین روش‌های تحلیلی در بازارهای مالی بوده و نه تنها در فارکس، بلکه در بورس کالا و حتی اوراق بهادار نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

اما مفاهیم پایه‌ آن چیست؟ چطور می‌توان یک پیش بینی درست، اصولی و بی‎نقص داشت؟ 

نمودار قیمت در فارکس: 

نمودار قیمت، دنبال‌ای از قیمت‌های ترسیم شده آن هم در یک بازه زمانی مشخص شده است که محور عمودی نشان‌دهنده مقایاس قیمت و محور افقی نشان‌دهنده مقیاس زمان است. در حال حاضر انواع مختلفی از نمودارها در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرد که میتوان به نمودار خطی، نمودار میله‌ای و کندل استیک اشاره کرد. اینکه از کدام یک از این نمودارها استفاده کنید کاملا به سطح مهارت شما بستگی دارد. 

  • نمودار خطی؛ ساده‌ترین نمودار در تحلیل تکنیکال بوده و تنها قیمت‌های پایانی را در بازه‌های زمانی مشخص به هم متصل می‌کند. معمولا از آن برای مشاهده روند کلی قیمت در طول زمان استفاده می‌کنند و مسلما جزئیات بسیار کمتری را در مقایسه با سایر نمودارها ارائه می‌دهد.
  • نمودار میله‌ای: نمودار میله‌ای علاوه بر ارائه قیمت پایانی، قیمت‌های باز، بالا و پایین هر بازه زمانی را نیز نمایش داده و اگر معامله‌گری به دنبال مشاهده نوسانات قیمت در بازه زمانی مشخص است به سراغ آن می‌روند. حواستان باشد که خواندن این نمودار کمی پیچیده است. 
  • نمودار کندل استیک؛ لقب محبوب‌ترین نوع نمودار در بین تحلیلگران را میتوان به نمودار کندل استیک داد. این نمودار اطلاعاتی مشابه نمودار میله‌ای را به شکل بسیار جذاب‌تری ارائه می‌دهد. درواقع از شمع‌های رنگی برای نمایش قیمت‌های باز، بالا و پایین و پایانی هر بازه زمانی استفاده می‌کند و یک گزینه مناسب برای مشاهده روند و البته الگوهای قیمتی مناسب است. 

حجم در تحلیل تکنیکال

منظور از حجم در تحلیل تکنیکال، سهام یا همان قراردادهایی‌ست که در یک روز کاری یا حتی یک بازه مشخص، معامله می‌شود. حجم را باید از مفاهیم بسیار مهم در تحلیل تکنیکال بدانید زیرا از آن برای تایید الگوها و روندها استفاده می‌شود. هر حرکت قیمتی که در حجم بالا به سمت پایین یا بالا انجام گیرد، قوی‌تر است. میزان حجم صورت گرفته در یک بازه، توسط متخصصان و تحلیل‌گران حرفه‌ای بررسی می‌شوند تا ایده‌ای در راستای تغییر روند در آینده ارائه دهند. نکته اینجاست که اگر حجم در روند صعودی به ناگهان کاهش یابد، حاکی از پایان روند صعودی قیمت است.

سطح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

اگر بخواهیم دو اصطلاح رایج و کاربردی در تحلیل تکنیکال را نام ببریم، قطعا حمایت و مقاومت را می‌گوییم. حمایت به قیمتی گفته می‌شود که معامله‌گران تصور می‌کنند تقاضا به اندازه‌ای قوی است و از کاهش قیمت بیش از اندازه جلوگیری می‌کند. این اتفاق دقیقا زمانی رخ می‌دهد که قیمت ارزها به ارزان‌ترین نقطه نسبت به ارزش واقعی خود رسیده باشد. این اتفاق علاقه خریداران جهت ورود به بازار و سرمایه‌گذاری را افزایش داده و آن طرف فروشندگان تمایل کمتری برای فروش دارند. در نقطه مقابل، مقامت سطح قیمت دقیقا برعکس آن را نشان می‌دهد. 

روندهای قیمتی

در تحلیل تکنیکال، روندها (Trends) یکی از مفاهیم اساسی به حساب می‌آیند و به جهت حرکت قیمت در یک جهت خاص برای مدت زمان مشخص اشاره دارند. به عبارت ساده‎تر، یک روند می‌تواند به عنوان حرکت قیمت در یک جهت خاص (صعودی یا نزولی) برای مدت زمان مشخص در نظر گرفته شود. تحلیل روند در تحلیل تکنیکال به طور گسترده برای تصمیم‌گیری در مورد ورود یا خروج از بازار و همچنین تشخیص وضعیت بازار استفاده می‌شود.

مهمترین نقاط مربوط به روندها عبارتند از:

  • صعودی (Uptrend)

وقتی قیمت‌ها به طور مستمر به سمت بالا حرکت می‌کنند، این وضعیت به عنوان یک روند صعودی شناخته می‌شود. در یک روند صعودی، قیمت‌ها ممکن است به همراه افزایش حجم معاملات حرکت کنند.

  • نزولی (Downtrend)

وقتی قیمت‌ها به طور مستمر به سمت پایین حرکت کنند، روند نزولی شکل گرفته است. حتی در روند نزولی نیز این امکان وجود دارد که قیمت‌ها با افزایش حجم حرکت کنند. 

  • جانبی (Sideways or Range-bound):

زمانی که قیمت‌ها به طور معمول در یک محدوده مشخص حرکت کرده و یک روند واضح صعودی یا نزولی در آنها دیده نشود، از آنها به عنوان یک روند جانبی نام برده می‌شود.

این مسئله را به خاطر بسپارید؛ تشخیص روندها در تحلیل تکنیکال بیش از آن چیزی که فکرش را می‌کنید اهمیت دارد. زیرا اکثر ابزارها و استراتژی‌های تحلیل تکنیکال برپایه تشخیص و حتی استفاده از روند‌ها جهت پیش بینی حرکت قیمت بنا شده اند.  همچنین، درک درستی از روندها به تعیین سطوح حمایت و مقاومت و همچنین زمان‌بندی ورود و خروج از بازار کمک می‌کند.

آشنایی با تحلیل فاندامنتال در بازار فارکس 

تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) در بازار فاکس مواردی نظیر اتفاقات سیاسی و اجتماعی، شرایط اقتصادی و همچنین آماری که تاثیر بر ارزش یک واحد پول دارد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌دهد. درواقع از این تحلیل در راستای درک عواملی که بر تامین و تقاضای یک ارز موثر است، استفاده می‌شود. 

  • شاخص‌های اقتصادی
  • نرخ بهره 
  • سیاست‌های مالی و پولی
  • اتفاقات سیاسی 
  • پیش‌بینی نرخ ارز
  • آمار اتقصادی
  • رویدادهای جهانی 
  • محدوده زمانی

اینها مواردی هستند که همواره در تحلیل فاندامنتال مورد بررسی قرار می‌گیرند و جزء شاخص‌های مهم آن به شمار می‌آید. ترکیب تحلیل فاندامنتال با تحلیل تکنیکال از جمله اتفاقاتی‌ست که به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا بهترین تصمیمات را جهت ورود و یا خروج از یک بازار اخذ کنند. 

آشنایی با مدیریت ریسک در بازارهای مالی 

مدیریت ریسک را باید مهم‌ترین و اساسی‌ترین جنبه در بازارهای مالی بدانید. زیرا این امکان را به معامله‌گران می‌دهد تا احتمالات مختلف را در نظر گرفته و از ضررهای هنگفت و البته غیرمنتظره جلوگیری نمایند. برای موفقیت و تجربه یک مدیریت ریسک صحیح در بازارهای مالی باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • تنوع‌بخشی: ایجاد تنوع در سرمایه‌گذاری و ترید، ریسک کلی معاملات و فعالیت در فارکس را کاهش می‌دهد. 
  • استفاده از ابزارهای مشتقه: ابزارهای مشتقه مانند قراردادهای آتی و آپشن می‌توانند برای کاهش ریسک یا افزایش بازده سرمایه‌گذاری استفاده شوند.
  • تعیین حد ضرر: تعیین حد ضرر، ضررهای احتمالی را در معاملات محدود می‌کند. این کار با تعیین قیمتی انجام می‌شود که در صورت رسیدن قیمت به آن، معامله به طور خودکار بسته می‌شود. 

آشنایی با مدیریت هیجانات در بازار فارکس 

بازار فارکس به دلیل نوسانات بالا و سرعت معاملات، می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز باشد. اما این هیجان در عین حال خطرات و ریسک‌هایی را نیز برای معامله‌گران به دنبال دارد که می‌تواند منجر به تصمیم‌گیری‌های اشتباه و همچنین ضررهای سنگین شود. حال با مدیریت هیجان می‌توان نه تنها احتمال اشتباه را کاهش داد بلکه میزان موفقیت را بالا برد و به سودهای بیشتری رسید. 

با رعایت موارد زیر می‌تواند هیجانات موجود در بازار فارکس را به حداقل رساند:

  • یک برنامه معاملاتی داشته باشید. برنامه معاملاتی شامل استراتژی ورود و خروج و حتی تعیین حد ضرر و سود می‌شود که از اتخاذ تصمیمات بی‌فایده جلوگیری می‌کند. 
  • استفاده از تحلیل‌های فاندامنتال و تکنیکال: این تحلیل‌ها به معامله‌گران کمک می‌کند تا تصمیمات عاقلانه‌تر و منطقی‌تری را اتخاذ کنند. 
  • تمرین در حساب دمو: تقریبا تمامی بروکرها حساب دمو در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهند تا ریسک ضرر واقعی استراتژی خود را ببینند و بتوانند در مدیریت هیجانات خود در شرایط مختلف بهتر عمل کنند. 

این مسئله را به خاطر داشته باشید که برای مدیریت هیجانات خود باید به طور مداوم تمرین کنید و انتظار نداشته باشید طی چند روز یا یک هفته در آن موفق شوید!

انتخاب یک بروکر مناسب و معتبر 

قطعا برای فعالیت در این بازار باید یک بروکر فارکس معتبر و مناسب را بیابید. بروکری که امکاناتی عالی و باکیفیت را ارائه می‌دهد و از طرفی با کمترین اسپرد و کمیسیون شرایط مناسبی را برای معامله تریدرهای مبتدی و حرفه‌ای فراهم می‌آورد. 

البته مسائل بسیار زیاد دیگری در انتخاب بروکر دخیل است که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • پشتیبانی عالی
  • در اختیار داشتن رگوله‌های معتبر
  • ارائه پلتفرم‌های معاملاتی کاربردی مثل متاتریدر 4 و 5، cTrader
  • ارائه اخبار روز 

اینها بخشی از مهم‌ترین خدماتی‌ست که توسط بروکرهای معتبر ارائه شده و معامله‌گران می‌توانند از آن برای معامله بهتر و سودده استفاده کنند. 

ژورنال نویسی و ثبت معاملات

ژورنال نویسی در معاملات، فرآیند ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به معاملات انجام شده است. این اطلاعات شامل موارد زیر می‌شود:

  • تاریخ و زمان معامله
  • نوع معامله (خرید یا فروش)
  • نماد یا نام دارایی
  • قیمت ورود و خروج
  • تعداد سهام یا حجم معامله
  • سود یا ضرر معامله
  • استراتژی معاملاتی استفاده شده
  • نکات و تحلیل‌های مربوط به معامله

ژورنال‌نویسی یک ابزار قدرتمند برای بهبود عملکرد معاملاتی بوده و معامله‌گران حرفه‌ای می‎دانند که برنامه‌ریزی و ثبت دقیق اطلاعات تا چه اندازه به بهبود عملکرد معاملاتی آنها کمک خواهد کرد. 

ایجاد یک استراتژی شخصی موفق

بازار فارکس به دلیل نوسانات بالا و سرعت معاملات، می‌تواند بسیار پیچیده و چالش‌برانگیز باشد. ایجاد یک استراتژی شخصی به شما کمک می‌کند تا در این بازار موفق باشید. در واقع با یک استراتژی شخصی درست و اصولی میتوانید به طور منطقی و کاملا منظم به معامله بپردازید، ریسک‌هایتان را کاهش دهید، معاملات را به سود برسانید، با بررسی و آنالیز دقیق معاملات از اشتباهات خود درس گرفته و با اعتماد به نفس بیشتری از سرمایه خود در این بازار استفاده کنید. 

توصیه داریم که برای معامله در فارکس حتما یک سبک معاملاتی (کوتاه مدت، بلند مدت، روزانه و غیره) داشته باشید، ابزارها و اندیکاتورهای مناسب را برای تحلیل بازار انتخاب کرده و فرصت‌های معاملاتی مناسب را شناسایی کنید، همچنین قبل از حضور در معامله با سرمایه‌تان، از یک حساب دمو برای امتحان آن استراتژی استفاده کنید. اینکار اجازه درک ریسک آن استراتژی را به شما می‌دهد. 

و در آخر

در این مقاله تلاش کردیم هر آن چیزی که برای شروع کار در فارکس نیاز دارید را شرح دهیم. همچنین حال میدانید نقشه راه شما برای موفقیت در فارکس چیست! با این حال اگر فکر می کنید هنوز موضوعی مبهم باقی مانده، میتوانید با پشتیبانی ما در ارتباط باشید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروکر فارکس بروکر فارکس با کمترین اسپرد